| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Stare Forum Główne
Stare Forum Zanętowe
Forum
Wędkarstwa Jeziorowego

AlbumAlbum  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
Pierwsza tyczka
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Strona Główna Forum -> Tyczka & Bacik
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
joker
Forumowicz
Forumowicz

PostWysłany: Pią Maj 23, 2008 9:45 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem

O to mi chodziło by ktoś, kto dopiero się tym tematem interesuje, nie przyjął tej rady o trzech segmentach jako kanon.
Mógłbyś napisać o doborze średnicy żyłki do średnicy amortyzatora, a raczej odwrotnie, czyli amortyzatora do żyłki przyponowej? Myślę, że wiele osób się nad tym głowi i nie wie jak się do tego zabrać.

Przyjazny dla środowiska, w którym żyję.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Jarosław
Forumowicz
Forumowicz

PostWysłany: Pią Maj 23, 2008 12:35 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem

joker napisał:
Mógłbyś napisać o doborze średnicy żyłki do średnicy amortyzatora, a raczej odwrotnie, czyli amortyzatora do żyłki przyponowej? Myślę, że wiele osób się nad tym głowi i nie wie jak się do tego zabrać.

Takiemu zaproszeniu nie można odmówić dla takiej rzeszy wyczynowców
Może parę słów o żyłce używanej przy połowie na tyczkę w bardzo ogólnym opisie.
Żyłka zawsze powinna być dobierana do wytrzymałości amortyzatora w tyczce w celu zapobiegnięcia urwania całego zestawu, generalnie żyłka główna 0.12 i przypon 0.10 jest uniwersalny na każdą sytuacje, lecz wytrzymałość żyłki powinno się dobierać w zależności od gatunku poławianych ryb. Wiadomo, że na ryby takie jak płoć, wzdręga, mały leszczyk, okoń, krąp, czy choćby nawet certa nie będziemy używać zestawu z żyłką główną o grubości 0.15 i przyponem 0.14 no bo to jest jednak trochę za "gruby" zestaw. Dla takich ryb żyłki w przedziale od 0.06-0.12 mm będą najbardziej odpowiednie . Co innego gdy mamy zamiar łowić ryby takie jak mały karp, duży leszcz , lin , amur , ryb które, już nie jedną tyczkę połamały dzięki swoim szalonym odjazdom, wtedy stosujemy zestawienia żyłek o większych parametrach wahających się w przedziale 0,12-0.18 a w rzekach nawet do 0.22. No i jeszcze jedna informacja: przypon powinien być zawsze o numer albo dwa cieńszy od żyłki głównej.
Jaka jest zależność grubości amortyzatora do grubości przyponu, oczywiście żyłek i amortyzatorów firmowych, nie zleżałych i smarowanych.

Amortyzator - Przypon: od - do

0.66mm - 0.055mm - 0.075mm
0.75mm - 0.085mm - 0.085mm
0.86mm - 0.075mm - 0.10mm
0.93mm - 0.075mm - 0.12mm
1.06mm - 0.075mm - 0.12mm
1.13mm - 0.085mm - 0.148mm
1.20mm - 0.085mm - 0.148mm
1.40mm - 0.085mm - 0.148mm
1.60mm - 0.10 mm - 0.16mm
1.80mm - 0.10 mm - 0.18mm
2.10mm - 0.10 mm - 0.22mm

joker
Forumowicz
Forumowicz

PostWysłany: Pią Maj 23, 2008 8:58 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem

Trochę sie w tym pogubiłem 2.1mm - 0.10 - 0.22mm? Czy 0,10-0,22mm oznacza rozpiętość średnicy przyponu dla amortyzatora 2,1mm

Przyjazny dla środowiska, w którym żyję.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Voltek
Admin
Admin

PostWysłany: Sob Maj 24, 2008 7:24 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem

Tak, tylko nie radzę w tej sytuacji napinać amortyzator na maksa. By przepuścić taki amorto, szczytówka gruba jest prawie jak ołówek i by było tak jakbyś uwiązał zestaw do kija od szczotki. Tutaj widać sens gumy w trzech elementach i drabinki do napinania.
Kiedyś urwałem amortyzator, ale nie przejmując się tym, uwiązałem zestaw bezpośrednio do szczytówki. Pobiłem rekord zerwanych zestawów. Skrócona, przygotowana pod grubszą gumę szczytówka, już nie amortyzowała należycie wybryków rybek. Same ciągnięcia i "odjazdy" to i owszem, ale bicie się ryby na powierzchni to aby większa lub energiczniejsza i ... "kocia łypa"

PW, GG i mail tylko w sprawach osobistych i niepublikowalnych.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
SZYNA
Początkujący

PostWysłany: Pon Lut 22, 2010 6:34 pm    Temat postu: Podstawy Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem

Panie Jarosław mam prozbe czy moglby Pan sprawdzic kabinacje gum, zylek i haczykow ktore mam zamiar zalozyc na ten sezon ( jestem nowy z tyczkami wlasnie jedna kupilem 3 tygodnie temu ) i jescze jedna prozba jakie splaiwki powinienem dobrac do tego chodzi mi o gramature, jezeli chodzi o lowiska to sa to tylko jeziora i stawy.

Guma/przyp/zylka gl/hak/splawik ( tego jescze nie wiem)
8 - 0.06/0.08 h 20 s
10 - 0.08/0.11 h 18 s
12 - 0.08/0.11 h 18 s
16 - 0.13/0.15 h 18 s
20 - 0.19/0.21 h 16 s
20 - 0.21/0.24 h 14 s
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Strona Główna Forum -> Tyczka & Bacik Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: